Aanrijding met wild: wat je wel en niet moet doen

Er worden elke maand gemiddeld 499 reeën, wilde zwijnen, edelherten, boommarters, dassen, vossen en ander groot wild doodgereden. Dit is wat je moet doen als het je overkomt.

shutterstock_89333458

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De cijfers betekenen volgens de Stichting Wildaanrijdingen Nederland een flinke stijging, omdat dat getal vorig jaar net iets boven de 400 lag. De cijfers zijn gebaseerd op meldingen uit Overijssel, Gelderland, Noord-Brabant en delen van Noord-Holland. Het werkelijke aantal aanrijdingen ligt waarschijnlijk vele malen hoger, ook omdat veel aanrijdingen met wild helemaal niet gemeld worden.

‘s Avonds en ‘s nachts gebeuren de meeste aanrijdingen, omdat we dan simpelweg minder zien. Wanneer een hert op ruime afstand oversteekt, wordt deze roedelleider vaak blindelings gevolgd door andere herten. Onze ogen focussen zich in het donker vooral op het eerste dier, waarna er een botsing ontstaat met een van de volgers. Ook de reikwijdte van de autoverlichting is niet eindeloos. Dimlicht komt niet veel verder dan 30 meter, rijd je met groot licht, dan komt je zicht tot 100 meter. De berm kunnen we in het donker al bijna helemaal niet zien.

Dat ontdekte ook een automobiliste uit Vught deze week, toen er in het donker een ree voor haar auto sprong. De vrouw had niet genoeg tijd om te stoppen en ze kon een aanrijding niet meer voorkomen. Het dier raakte ernstig gewond en overleed enkele minuten na de aanrijding. Een wildbeheerder heeft het dier afgevoerd. De auto van de vrouw liep behoorlijk wat schade op, maar ze kon er nog wel mee verder rijden.

Jaarlijks worden er duizenden dieren aangereden. Helemaal in deze periode als het vroeg donker wordt. Doorrijden is strafbaar. Daarom een paar tips van de Stichting Wildaanrijdingen voor als het onverhoopt toch gebeurt.

Tips

- Bel direct de politie: 0900-8844.
- Bel ook de politie als het dier niet blijft liggen.
- Probeer zo goed mogelijk de locatie door te geven.
- Wacht de komst van de politie of faunabeheerder (rustig) af.

Wat moet je beslist niet doen

- Rijd niet door, dat is strafbaar.
- Ga nooit achter het dier aan, laat dit over aan de deskundige faunabeheerder.
- Bel niet met de dierenambulance maar met de politie. In het wild levende dieren, zoals edelherten, wilde zwijnen en reeën, hebben weinig tot geen kans na revalidatie te overleven. De dierenambulance ontfermt zich wel over het klein wild wat is aangereden en nog levend wordt aangetroffen, zoals dassen, vossen, marters en vogels.
- Neem aangereden wild nooit mee. Geef het ook niet aan derden. Het zijn beschermde dieren en de Wet natuurbescherming staat dit niet toe. Het is dus strafbaar. Alleen de opgeroepen faunabeheerder via politie en of SWN is bevoegd aangereden dieren te vervoeren.

Een aanrijding met wild komt altijd onverwacht en is nagenoeg niet te voorkomen. Toch is de kans op een aanrijding aanzienlijk te beperken door met een aantal factoren rekening te houden.

Tips om aanrijdingen met wild te voorkomen

- Veel aanrijdingen zijn het gevolg van een te hoge snelheid.
- Pas je snelheid daarom aan, met name na zonsondergang.
- Bij een snelheid van 60 km per uur heeft het wild kans om je auto te ontwijken. Deze snelheid biedt ook nog de mogelijkheid om tijdig te stoppen.
- Wijk niet uit, houd het stuur recht, dat is voor jezelf het veiligst.
- Houd er rekening mee dat er meerdere dieren kunnen volgen.

Bron: www.destentor.nl
Beeld: Shutterstock