Dit betekent een zachte januari voor het verdere verloop van de winter

Van echt winterweer is afgelopen maanden geen sprake geweest en ook deze week is het uitzonderlijk zacht. Vandaag is er zelfs een kleine kans op warmterecords. Komt het nog goed met de winter? In dit artikel lees je hoe winters uit het verleden verliepen na een zachte januarimaand.

Het is deze winter zeer zacht. Sneeuw is er nog helemaal niet gevallen en het heeft nog nergens in Nederland matig gevroren. Toch is het onverstandig om de schaatsen nu al op Marktplaats te zetten. Er zijn namelijk winters geweest waarin januari zacht begon, maar februari toch schaatspret bracht.

Women with an umbrella

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dat was bijvoorbeeld in 2012 het geval. Dat jaar ging januari zacht van start, maar eind januari en begin februari werd het bitterkoud. Vanaf 29 januari 2012 was het twee weken lang volop winter. Nadat het flink had gesneeuwd, koelde het op 4 februari 2012 zelfs af naar -22,9 graden in Lelystad. Ook in 2018 leek het er na een vrij zachte januari niet op dat het nog winter werd. Op het nippertje werd het dat winterseizoen nog ijzig koud met 28 februari en 1 maart zelfs kouderecords!

Datzelfde geldt voor de winter van 1955/1956. Het weer in december en het begin van januari was vergelijkbaar met dat van nu. Maar het tweede deel van de winter was flink koud. Zo koud zelfs dat er een Elfstedentocht kon worden gereden. Dat gebeurde op 14 februari. De kwaliteit van het ijs was toen overigens niet al te best. De tocht is legendarisch vanwege het Pact van Vrouwbuurstermolen. De vijf koplopers in de barre tocht kwamen gearmd over de finish. Jan van der Hoorn, Aad de Koning, Jeen Nauta, Maus Wijnhout en Anton Verhoeven hadden dat afgesproken omdat ze na alle ontberingen geen eindsprint wilden.

Zachte januari, zacht einde van de winter

Dat het ook heel anders kan bewijst de winter van 2014. Al op de derde dag van het nieuwe jaar werd al meteen een warmterecord in De Bilt genoteerd en 6 januari werd dat dunnetjes overgedaan. Het werd toen maar liefst 14,5 graden! In Maastricht was het die dag haast lenteachtig met een maximum van 14,8 graden. Ook daarna kwam het niet meer goed: het was echt een jaar zonder winter. Sneeuwen deed het dat jaar niet (op één dag lag er een dun waasje op straat, maar dat mag de naam sneeuw niet dragen) en in De Bilt vroor het geen enkele keer matig (temperatuur beneden -5 graden). Ook de winter van 2007/2008 is berucht om het gebrek aan koud weer. In De Bilt vroor het slechts één keer matig en de gemiddelde wintertemperatuur was de hoogste van alle winters ooit gemeten.

Wordt het nog winter?

Voorlopig is van koud winterweer geen sprake. Ook komende weken blijft het zacht. De verre vooruitzichten laten in februari voor winterliefhebbers helaas een zelfde beeld zien. Niet alleen bij ons is het zacht, heel Europa zit in de warmte. De winter is ver te zoeken en zelfs in Scandinavië en westelijk Rusland vriest het nauwelijks. Wanneer de wind eindelijk een keer uit het oosten of noordoosten komt, kan het zo een week duren voordat koude lucht ons land bereikt.

Door: ANP/Weeronline
Foto: iStock